Köögiviljade säilitamise ja hoiustamise soovitused

Selleks et aedviljad säiliksid võimalikult hästi, tasub neid hoiustada teadlikult, arvestades soovituslike tingimustega. Igal köögiviljal võivad olla erinevad säilitamisnõuded, seega on oluline lugeda konkreetse köögivilja säilitamise juhiseid, et tagada nende õige säilitamine ja värskuse säilimine.

Valedel tingimustel säilitamine võib olenevalt köögi- ja puuviljast põhjustada:

  • kiiresti riknemise, 
  • liiga kuivas keskkonnas võivad viljad kuivada (nt porgandid);
  • idanemise, mis muudab nende maitset (nt kartulid, sibulad);
  • hallituse, nt liigse niiskuse või halva õhuringluse tõttu;
  • maitse ja toitainete kadu.

Seega on oluline hoolikalt jälgida köögiviljade ja puuviljade säilitamistingimusi, et vältida nende kvaliteedi ja maitse halvenemist, tagades nende pikem säilivus ja ohutus tervisele.

Köögiviljade ja juurviljad ning nende säilitamine

Köögiviljade hoiuruumis ja sügavkülmas säilitamise nipid

Õigeid säilitamisi tingimusi järgides on aedviljade säilitamine hoiuruumis ja sügavkülmas kasulik mitmel põhjusel:

  • Õige säilitamise abil on võimalik aastaringselt nautida tervislikke ja vitamiinirikkaid toite. Nii saab säilitada hooajalisi toiduaineid ja kasutada neid siis, kui väljaspool hooaega on need raskemini kättesaadavad, halvema kvaliteediga või kallimad.
  • Kui köögivilja kogus koheseks tarbimiseks on liiga suur, siis neid säilitades on võimalik vältida riknemist. Tänu toidujäätmete vähenemisele säästad nii raha kui ka keskkonda. 
  • Köögiviljade säilitamine muudab toidu valmistamise mugavamaks ja kiiremaks. 
  • Toetab tervisliku toitumise järgimist, sest värsked või külmutatud köögiviljad on kättesaadavamad ning nende kasutamine toiduvalmistamisel on tõenäolisem.

Toidu säilitamise meetodi otsus sõltub konkreetsetest vajadustest, võimalustest ja toiduainete liigist. Mõnel juhul võib olla kasulik kasutada nii sügavkülmikut kui ka hoidlat, aga vahel on võimalik kasutada vaid ühte neist säilitamise viisidest.

  • Pakendage õhu- ja niiskuskindlalt, et vältida külmumisel tekkivate jääkristallide teket ja maitse muutumist. Pakendamiseks sobivad külmutuskotid ja -karbid.
  • Jagage köögiviljad sobiva suurusega portsjoniteks. See võimaldab hiljem hõlpsalt vajalikku kogust kasutada ilma suuremat kogust üles sulatamata.
  • Köögiviljad peaks enne külmutamist olema pestud ja puhastatud. Soovi korral võib need lõigata paraja suurusega tükkideks – nii on võimalik ruumi kokku hoida ja toidu valmistamisel on väga lihtne neid kasutada.
  • Märkige igale külmutatud köögivilja pakendile kuupäev. See aitab hiljem teada, millal köögiviljad külmutati ja millal on aeg need tarbimiseks välja võtta. Jälgige külmutatud köögiviljade säilitamisaega ning eemaldage need sügavkülmikust enne nende kvaliteedi halvenemist.
  • Jälgige, et sügavkülmiku temperatuur oleks -18 ºC.
  • Sügavkülmas saab säilitada väga palju toiduaineid, mh puu- ja köögivilju. Väga levinud on sügavkülmas säilitada maitsetaimi (nt tükeldatud rohelist sibulat, tilli, peterselli), marju, köögivilju, puuvilju.
  • Et köögi- ja puuviljad säiliksid hästi, on väga oluline need korjata õigel ajal ja sobivatel tingimustel. Üldine soovitus on saaki korjata kuiva ilmaga, enne suuremaid öökülmasid ning jälgida vilja koristusküpsuse märke.
  • Köögivilja tuleb käsitleda õrnalt ja hoolikalt, et vältida võimalikke vigastusi ja kiiremat riknemist. Vältida tasub raputamist, hooga mahakukkumist, muljumist jm moel vigastamist.
  • Säilitada võib ainult terved ja kuivad ning ilma mädaniku ja vigastuseta aedviljad, et takistada riknemise levikut kogu talvevarule. 
  • Aeg-ajalt tasub aedvilju kontrollida ning riknema läinud viljad ära visata, et vältida riknevuse levikut tervetele viljadele.
  • Et vältida aedvilja edasist küpsemist, idude ajamist ja vedelike aurustumist, tuleb hoida köögivilja madalal temperatuuril. Suurem osa köögivilju säilivad edukalt 0 kuni 5 soojakraadi juures ning oluline on püsiva temperatuuri hoidmine. Samuti jälgi, et ruumi ei langeks otsest päikesevalgust. Sobiv õhuniiskuse tase on enamasti üle 90%.
  • Hoidke puuviljad juurviljadest eraldi. Õunad, pirnid, ploomid, aprikoosid jm eritavad etüleengaasi, mis kiirendab köögiviljade valmimist ja üleküpsemist.
  • Veenduge, et köögi- ja puuviljade hoiustamise kastid oleksid täiesti puhtad, vajadusel puhastage need korralikult.
  • Lisaks on nippe erinevate aedviljade edukaks hoiustamiseks.

    Puuviljade säilitamise nipid

    Õunu tuleks korjata kuiva ilmaga ning säilitamiseks sobivad puu otsas olevad õunad, sest maha kukkunud õunad on üleküpsenud ja lähevad kiiresti riknema. Puu otsast õunu korjates tuleks need keerata kergelt ülespoole, et õun tuleks kergemini puu küljest lahti. Õunte korjamisel tuleks välistada sõrmedega haaramisel tekkivaid muljumisplekke. 

    Õunu saab säilitada plastikust või puidust hoiustamise kastides või restidel. Õuntele sobib niiske ja jahe hoiuruum – optimaalne säilitustemperatuur peaks olema 0…1°C.

    Säilitamiseks sobivad õunasordid on näiteks “Talvenauding”, “Tellissaare”, “Liivi sibulõun”, “Karksi renett”, “Antonovka”.

    Köögiviljade säilitamise nipid

    Õhukese koore tõttu pole porgand nii hea säilija kui teised köögiviljad. Porgandi säilitamiseks sobib tihedam kast ning säilimisele aitab kaasa turba või liiva sees hoidmine. Porgandeid võib säilitada ka peenras, aga sel juhul tuleks takistada näriliste juurdepääs neile. Peenras säilitamisel tuleks eemaldada maa sees olevatelt porganditelt pealsed ja katta peenar mulla ja puulehtede või põhuga. Lisaks on muutumas populaarseks porgandite säilitamine sügavkülmas.

    Mugulsibul säilib üldiselt hästi. Sibula säilitamiseks sobib kõige paremini kuiv jahe ruum, aga mõnda aega säilib isegi toas. Vältida tasub miinuskraade. Rohelist sibulat on võimalik säilitada sügavkülmas tükeldatuna.

    Küüslauk säilib kõige paremini kuivas nullilähedase temperatuuriga ruumis. Oluline, et ruum oleks jahe ja hämar. Küüslaukude säilitamiseks võib kasutada näiteks võrgust kotti või korvi. Mõne kuu säilib küüslauk kenasti ka toatemperatuuril.

    Punapeedid säilivad hästi. Neid võib hoida puidust kastides või kuhjades, kasutades kihtide vahel liiva.

    Kartulite hoiustamiseks on vajalik püsiv temperatuur,kõrgem õhuniiskus ja valguse eest varjatud hoiukoht. Valguse mõjul ja kehvade hoiutingimuste tagajärjel muutuvad kartulid roheliseks ja neis suureneb solaniinisisaldus. Selliseid kartuleid ei tohiks süüa.

    Iga kartulisort ei sobi säilitamiseks. Kartuleid säilitades tuleks kindlasti pöörata tähelepanu sellele, kas sort on pikema või lühema puhkeperioodiga. 

    Kartulite kaitsmiseks hiirte eest võib hoiustamise kasti vooderdada kadakaokstega või kasutada keldris hiiremürki ja –lõksu.

    Kapsast võib hoiustada varjulisel rõdul (kui ei ole miinuskraade), hoiustamise kastides või riiulitel jahedas ruumis. Kapsale jäetakse alles 2-4 kihti mittetihedaid rohelisi lehti.

    Kaalikaid säilivad hästi. Neid võib hoida puidust kastides või kuhjades, kasutades kihtide vahel liiva. 

    Kõrvitsad koristatakse enne esimesi öökülmasid. Tarbimisküpsus saabub hiljem. Kõrvitsad säilivad teiste köögiviljadega võrreldes soojemaks ja kuivemas keskkonnas – optimaalne säilitustemperatuur: 12-15 °C ja õhuniiskus: 50-70%.

    Tervisliku talutoodangu koju tellimise võimalus

    Kui on soov pakkuda oma perele kohalikult kasvatatud toitu ja kodumaist kvaliteeti, siis tellige talvevarud kojutoomisega meie e-poest

    Tallinnas ja Tartus on tasuta kojuvedu alates 18 € suurusest tellimusest! Kauba toome koju ka ülejäänud Harju- ja Tartumaal ning Pärnu- ja Jõgevamaal. Täpsemad tarnetingimused on leitavad kodulehel.

    Meie e-poest tellimisel võite olla kindlad, et saate hea kvaliteediga, kohaliku päritoluga talutoodangu. Sorteerime ja pakime kauba vahetult enne tellimuse koju toimetamist.